Equicentrum de Kraaghoeve

Equi Dagbesteding & Paardentherapie

Aan de Kraagdijk 4 in Terneuzen ligt onze boerderij de Kraaghoeve. Deze boerderij is een van onze dagbestedingslocaties maar ook wordt hier paardentherapie gegeven. 

Dagbesteding 
Clienten die van dieren houden en graag buiten zijn, zitten hier op hun plek. Van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 's morgens en 18.00 's avonds zijn hier clienten te vinden. Ze helpen met het voeren en verzorgen van de paarden. Mesten de stallen uit, maar doen ook allerhande klusje op en rond het erf. Ook onze receptie op de Kraaghoeve wordt bemand door clienten. Tijdens de lunchpauze wordt er altijd gezamelijk gegeten. Onze taxiservice Heen en Weer, die onze clienten thuis ophalen om naar dagbesteding te gaan en weer thuisbrengen, is ook te vinden op de boerderij. Clienten die graag autorijden kunnen als dagbesteding aan de slag als chauffeur bij Heen en Weer. 

Paardentherapie
Niet bij alle mensen met psychiatrische moeilijkheden zijn gesprekken of medicijnen voldoende. Gelukkig staan ons nog andere wegen tot genezing open, zoals de heilzame werking van de natuur. In 2009 werd binnen ZG een methode ontwikkeld om cliënten te benaderen met behulp van paarden: equitherapie. De psychiater, de behandelaar, de persoonlijke begeleider en de equitherapeut zoeken samen met de cliënt uit wat nodig is om de kracht te ontwikkelen voor een volgende stap Binnen de equitherapie wordt er vanuit een liefdevolle, accepterende houding gewerkt, een houding die veiligheid creëert.

De cliënt leert er contact te maken met de machtige dieren die paarden zijn, ze te leiden, te knuffelen en te berijden. Dat kan met fysieke en technische vaardigheden zijn, maar vooral op basis van concentratie, heldere doelgerichtheid en visualisatie. Door uitgekiende lichaamsoefeningen worden de cliënt handvaten aangereikt om contact te maken met het lichaam en de daarin opgebouwde spanningen. Hierdoor worden lichaamssignalen bewuster aangevoeld en wordt de vitaliteit van het lichaam, als ondersteunende kracht van psychische processen, bevorderd.

Equitherapie is een innerlijke reis naar meer zelfbeheersing, zelfcontrole, zelfwaardering… en de durf om in contact te gaan met zichzelf, met het paard en met de omgeving . De afgelopen jaren volgden vele cliënten deze therapie in ZG en werd een stevige expertise opgebouwd, in het bijzonder voor cliënten met schizofrenie en andere psychotische stoornissen.

Voorbij de woorden 
de geur van bossen na de regen 
de geur van water en van roestbruin hout 
de geur van het paard dat men het liefst mag rijden… 
J.W.F Werumeus

Nieuws

Deze prachtige Irish Cob merrie geboren op 1 januari 2008, is onze nieuwe aanwinst voor de paardentherapie. Een rustige, brave merrie die afgelopen jaren gewoond en gewerkt heeft op een recreatieboerderij.

Omdat het vorige week zulk stralend weer was, mochten clienten op boerderij de Kraaghoeve lekker afkoelen in de Otheense Kreek. Na de dagbestedingsactiviteiten, kon er onder begeleiding lekker gezwommen worden.  

Op onze boerderij de Kraaghoeve hebben we niet alleen paarden, maar ook jonge uiltjes! Onder het dak van de binnenbak zat een nest met vier uiltjes. De uiltjes zijn uit het nest gevallen en liepen in onze binnenbak rond.

Onze IJslander Sigrun is 32 dagen drachtig. In april 2018 verwacht ze haar veulentje. Sigrun is gedekt door de hengst Mjolnir fra Skoti. De hengst is uitgekozen om zijn lieve karakter. Sigrun wordt ingezet bij de paardentherapie op onze boerderij de Kraaghoeve.

In het Paasweekend is op de Equi, onze boerderij voor paardentherapie en dagbesteding, een veulentje geboren. Moeder en zoon maken het uitstekend. 

Aanstaande maandag vindt er op het equi centrum Zeeuwse Gronden een voltige workshop/training plaats. Deze wordt gegeven door Koen Akkerman. 

Tevens komt ons nieuwe (houten) paard ook die dag en kunnen we alle oefeningen uitproberen.