Equicentrum de Kraaghoeve

De Kraaghoeve: dagbesteding & equitherapie

Aan de Kraagdijk 4 in Terneuzen ligt ons Equicentrum de Kraaghoeve. Deze boerderij is één van onze dagbestedingslocaties, en hier wordt paardentherapie gegeven. 

Dagbesteding 
Cliënten die van dieren houden en graag buiten zijn, zitten hier op hun plek. Van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 uur 's morgens en 18.00 uur 's avonds zijn hier cliënten te vinden. Ze helpen met het voeren en verzorgen van de paarden, ze mesten de stallen uit en doen allerhande klussen op en rond het erf. Ook onze receptie op de Kraaghoeve wordt bemand door cliënten. Tijdens de lunchpauze wordt er altijd gezamelijk gegeten. Onze taxiservice Heen en Weer, die cliënten ophaalt voor dagbesteding en weer thuisbrengt, heeft ook de Kraaghoeve als standplaats. Cliënten die graag autorijden, kunnen aan de slag als chauffeur bij Heen en Weer. 

Equitherapie
Niet voor alle mensen met een psychiatrische ziekte zijn gesprekken of medicijnen voldoende. Gelukkig zijn er nog andere behandelingsmethoden. Sinds 2009 is het een optie om equitherapie (paardentherapie) te volgen. Binnen de equitherapie wordt er vanuit een liefdevolle, accepterende houding gewerkt, een houding die veiligheid creëert. De cliënt leert contact te maken met paarden, ze te leiden, knuffelen en berijden. Dat kan met fysieke en technische vaardigheden, maar vooral op basis van concentratie, heldere doelgerichtheid en visualisatie. Door uitgekiende lichaamsoefeningen worden de cliënt handvatten aangereikt om contact te maken met het lichaam en de daarin opgebouwde spanningen. Hierdoor worden lichaamssignalen bewuster aangevoeld en wordt de vitaliteit van het lichaam, als ondersteunende kracht van psychische processen, bevorderd. Equitherapie is een innerlijke reis naar meer zelfbeheersing, zelfcontrole, zelfwaardering… en de durf om in contact te gaan met jezelf, het paard en de omgeving.