De Werkplaats

De Werkplaats

Cliënten die elkaar helpen met verhuizen, schilderen, behangen en tuinafval naar de stort brengen. Zo is het klusteam ooit ontstaan. Inmiddels is er een ontwikkeling gemaakt van het klusteam naar de Werkplaats. Aan de Vlooswijkstraat in Terneuzen is er nu een echte werkplaats van Zeeuwse Gronden, met een fietsreparatiehoek, verschillende werkbanken en gereedschappen, een administratieruimte en een kringloopwinkel waarin cliënten al hun creativiteit kwijt kunnen. Verhuizingen en ritjes naar de stort doen we nu niet meer, maar het scala aan activiteiten in en rond de Werkplaats is alleen maar groter geworden. Op dit moment worden er bijvoorbeeld fietsen gerepareerd, nestkastjes gemaakt, hertenkoppen gezaagd, vesten gebreid, winkelspullen gesorteerd en verkocht en nog veel meer. Cliënten kunnen werkervaring opdoen, nieuwe vaardigheden leren en sociale contacten opbouwen. 

In mei 2016 zijn we begonnen met het repareren van bedrijfsfietsen van de fabriek Cargill in Sas van Gent. Wekelijks repareren we vier fietsen en maken we ze weer blinkend schoon.

Vanuit de Werkplaats vertrekt ook een aantal dagen per week een groep klussers om aan natuurbeheer en -onderhoud te doen. Samen met Zeeuwse Landschap, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Staatsbosbeheer rijden we door heel Zeeland om te helpen met het in stand houden van de typische Zeeuwse natuur.

In eerste instantie was de Werkplaats bedoeld om cliënten te helpen die hulp nodig hadden bij kleine en grote klussen in en om het huis. Tegenwoordig worden er ook kleine klusjes gedaan voor binnenstadbewoners. Niet iedereen komt in aanmerking voor onze hulp. Er is altijd eerst overleg met de Werkplaats of met andere hulpverleningsinstanties voordat de klus wordt aangenomen. We helpen ook met het leefbaar houden van de binnenstad door onze eigen straat schoon te houden en kleine klusjes in de buurt te doen. 

Bij de Werkplaats in de Vlooswijkstraat in Terneuzen is ook een kringloopwinkel, je kunt er allerlei spullen als  boeken, huishoudelijke spullen en meubels kopen tegen democratische prijzen. Heb je dergelijke spullen waar je vanaf wilt en zijn ze niet beschadigd, dan kun je altijd contact opnemen met de Werkplaats om te kijken wat er mogelijk is. 

Vanwege het grote succes zijn we ook gestart met een kringloopwinkel in de Noordstraat, daar worden vooral kledingstukken, accessoires en cadeauartikelen verkocht. Loop gerust eens binnen en bekijk onze koopwaar in het echt, je zult versteld staan!