Bibliotheek

Bibliotheek

Hieronder vindt u een aantal boeken en essay's van Jan van Blarikom. Klik op één van de items om te lezen of downloaden.

Nieuws

In de diagnostiek van psychotische stoornissen wordt nog altijd het onderscheid gemaakt tussen 'non -affectieve' psychotische stoornis en 'affectieve' psychoses.
Wanneer we een antwoord zoeken op de vraag naar de beste behandeling van een ernstige psychiatrische stoornis, dan klinkt er door alle mogelijke antwoorden, onderzoekingen en vergelijkingen uiteindelijk een nieuwe vraag: wat maakt het verschil.
Het leven met een familielid die lijdt aan een psychiatrische stoornis, lijkt onvennijdelijk verbonden te zijn met een schuldvraag. Dat geldt voor de vader en moeder van een ziek kind. Dat geldt voor het kind van een zieke vader of moeder.

In ons verlangen een verhouding te vinden tot mensen die lijden aan een psychiatrische stoornis, belanden we met open ogen in een hinderlaag. Waar we het meest van houden, ontrekt zich altijd aan ons begrip.

De behandeling van mensen die lijden aan een psychiatrische stoornis kost veel geld. Om daar een indruk van te krijgen, geef ik u enkele bedragen uit de omzet binnen de zorgverzekeringswet. 1 In totaal wordt er 2.3 miljard euro omgezet.

We hebben te maken met de mens, zijn stoornis en de betrokken omgeving (familie / naastbetrokkene). Deze drie zijn niet van elkaar te scheiden. Het gaat om de mens die aan een psychiatrische stoornis lijdt, met een leven tussen anderen – ook als deze anderen opvallen door afwezigheid.