Ga naar hoofdinhoud

Equitherapie

Therapie met paarden. Een bijzondere, effectieve therapie gekaderd in een multidisciplinair behandelplan.

WAT IS EQUITHERAPIE?

Tijdens de therapie ga je aan de slag met doelen die voor jouw herstel belangrijk zijn.
Denk aan:

  • Meer zelfvertrouwen
  • Meer positieve emoties
  • Omgaan met angst en paniek

Dit doe je door samen te werken met een paard. Je leert hun gedrag te begrijpen en hoe je een band met hen kunt opbouwen die zowel voor jou als voor het paard prettig is. De oefeningen bestaan uit het maken van het eerste contact, werken met het paard terwijl je ernaast staat of erop rijdt.

Waarom equitherapie
Niet voor alle mensen met een ernstige psychiatrische ziekte zijn gesprekken of medicijnen voldoende. Gelukkig zijn er andere behandelingsmethoden die als aanvulling kunnen dienen. Sinds 2009 is het mogelijk om bij Zeeuwse Gronden equitherapie (paardentherapie) te volgen. Hierbij wordt gewerkt aan problemen van fysieke, psychische, orthopedagogische en sociale aard (een voorbeeld hiervan is traumatraining). Cliënten leren contact te maken met paarden, door fysieke en technische vaardigheden, maar vooral ook door concentratie, doelgerichtheid en visualisatie. Paarden voelen goed aan wat er in mensen omgaat en dat helpt bij het oppikken van signalen vanuit het lichaam. Equitherapie werkt vanuit een liefdevolle, accepterende houding: een houding die veiligheid creëert. Het kan leiden tot meer zelfbeheersing, zelfcontrole en zelfwaardering.

“Het mooie van equitherapie is dat je niet hoeft te praten.”

WAAR KAN HET BIJ HELPEN?

Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat interactie tussen mens en dier de concentratie, de sociale vaardigheden en de zelfwaardering verbetert. Het helpt je bewust te worden van je emoties, je denken en je gedrag. Paarden hebben geen vooroordelen, maar geven je wel feedback op jouw gedrag.

De therapieën kunnen individueel plaatsvinden of in groepen, en altijd in een vaste reeks. De groepen bestaan uit ongeveer acht personen en hebben allemaal hun eigen focus. Je leert om te gaan met een paard. Daarnaast heb je groepen die gericht zijn op een specifiek psychisch probleem. Een greep uit ons groepsaanbod:

  • Basisvaardigheden omgaan met een paard
  • Traumaverwerking
  • Sociale angst
  • Emotieregulatie

Equitherapie is ook een onderdeel van de gezinstherapie om gezinsinteracties en -patronen in beeld te brengen.

Wil je meer weten over het aanbod rondom equitherapie of hoe je je aan kunt melden? Neem dan contact op via 0115-621314 of info@zeeuwsegronden.nl.

Aan de basis van de equitherapie ligt de trainingsmethode Natural Horsemanship. Een methode die overeenkomt met de werkwijze die onderzocht is in divers wetenschappelijk onderzoek naar het effect van therapie met paarden.

Natural Horsemanship

De trainingsmethode Natural Horsemanship van Pat Parelli is zowel op het paard als de mens gericht. Het uiteindelijke doel van deze methode is het begrijpen van het gedrag van paarden en het ontwikkelen van vaardigheden die de mens nodig heeft om een natuurlijke relatie met het paard op te bouwen voor een wederzijdse vrijwillige samenwerking.

Deze vaardigheden bestaan uit:

    • het hebben van concentratie en aandacht
    • het stellen van doelen
    • het bepalen van de middelen die je hiervoor wilt gebruiken
    • het stap voor stap je doel bereiken

In het dagelijkse leven en in de omgang met mensen heb je deze vaardigheden ook nodig als je doelen wilt behalen.

Veel oefeningen tijdens de therapieën komen uit het werk van Rio Barrett. Omdat je nooit uitgeleerd bent, is Rio Barrett onze vaste coach. Zij heeft het vak geleerd van Pat Parelli.

Wetenschappelijk onderzoek

In de laatste jaren zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van equitherapie.

Patricia Pendry, professor aan de Washington State University, steunt dit onderzoek en onderzocht de effecten van de therapie op de sociale competenties en het gedrag van kwetsbare adolescenten. De komende jaren werken wij onder andere met haar en het onderzoeksbureau Praktikon samen om verder bij te kunnen dragen aan de wetenschap én om op een wetenschappelijk verantwoorde wijze equitherapie aan te bieden.

Meer weten over onze werkwijze?

Wij organiseren regelmatig workshops om kennis te maken met equitherapie. Je kunt hiervoor contact opnemen via 0115-621314 of info@zeeuwsegronden.nl.

Alle equitherapeuten hebben ook een reguliere opleiding in de geestelijke gezondheidszorg doorlopen.

Jan van Blarikom – Gezondheidszorgpsycholoog

‘Na jarenlang alleen maar gesprekstherapie te hebben gedaan, ben ik nu gefascineerd door de krachtige werking van equitherapie waarin praten niet meer zo belangrijk is. Je doet een appèl op de fysieke aanwezigheid van de cliënt.’

Helga van Laak – Gezondheidszorgpsycholoog

‘Keer op keer heb ik gezien dat contact mogen maken met een paard zoveel malen veiliger is, dan elke keer een gesprek te hebben met hulpverleners over wat er niet goed gaat en hoe het met goed bedoelde adviezen beter zou kunnen gaan.’

Lien Travers – Gezondheidszorgpsycholoog

‘Het is een ideale manier wanneer alleen praten niet genoeg is of niet tot verandering leidt. Het zorgt voor een indirectere manier van communiceren, waarmee je soms tot een directer effect kan komen.’

Sygrid van het Westeinde – Psychiatrisch verpleegkundige

‘Tijdens de therapie komen er regelmatig emoties los die anders zo goed te verbergen zijn. Met de bewustwording van lichamelijke signalen en lichaamstaal kunnen we de link leggen naar het dagelijks leven.’

Valerie Wielemaker – GGZ-Agoog

‘Fysiek bezig zijn in de natuur én het opbouwen van een band met een paard. Ik ben ervan overtuigd dat deze factoren erg helpend kunnen zijn voor een mens met psychische klachten.’ 

Back To Top