Ga naar hoofdinhoud

De Groene GGZ bij Omroep Zeeland

Zeeuwse Gronden is voorloper van de Groene GGZ. Omroep Zeeland maakte er op De Kraaghoeve een reportage over.

Hanna Laport: “We zien elke dag weer dat de natuur effect heeft op je gezondheid. De natuur kan je helpen om angst en pijn te verminderen. Als ambassadeur willen we anderen inspireren, van elkaar leren en een voorbeeld zijn, zodat steeds meer instellingen op deze manier gaan werken.”
Zeeuwse Gronden bouwt samen met onder meer Nature For Health en IVN Natuureducatie aan een groene beweging in de geestelijke gezondheidszorg. Voorbeelden van de Groene GGZ bij Zeeuwse Gronden zijn op het terrein van De Kraaghoeve volop te vinden: de moestuin, de vissteiger, de dieren te midden van het vele groen.

De Groene GGZ pleit ervoor dat geestelijke gezondheidsinstellingen de natuur in de behandeling integreren. Het doel is dat te doen bij 5 tot 10 procent van de cliënten. Behandelaars van Zeeuwse Gronden gaan met cliënten naar buiten, de natuur in.

Wat is de Groene GGZ?
1. Bevordering biodiversiteit
Er wordt geïnvesteerd in de bevordering van de biodiversiteit en duurzaamheid (klimaat) op het terrein. De woonplaats voor insecten, planten en dieren op het terrein van de GGZ-instelling neemt met 5 procent toe.
2. Meer natuur in de behandelingen
Groene GGZ-instellingen hebben natuur geïntegreerd in de behandeling van 5 tot 10 procent procent van haar cliënten.
3. Vitale medewerkers
Groene GGZ-instellingen richten hun terreinen zo in dat cliënten, ervaringsdeskundigen, familieleden en medewerkers via de natuur op het terrein kunnen opladen en werken aan hun gezondheid.
4. Integratie met de buurt
Bij groene GGZ-instellingen wordt ingezet op ‘sociaal groen’. Dit kunnen ze doen door bijvoorbeeld samen met de buurt een poel of moestuin aan te leggen of wandelroutes met vrijwilligers te organiseren.
5. Delen van ervaringen en expertise
De lessen die een groene voorloper heeft geleerd, worden gedeeld met andere zorginstellingen.
Back To Top
Zeeuwse Gronden