De verwijzing van Jeugd gaat via een huisarts, GGD-arts, kinderarts, psychiater, GZ-psycholoog of gemeente. Als volwassene word je bij ons aangemeld door een huisarts, psychiater, behandelaar of specialist met een AGB-code.
Verwijzers kunnen direct bij ons aanmelden via ons digitaal verwijsformulier voor Jeugd of Volwassen let op: Download het formulier eerst, sla het op uw computer op en vul het daarna in). Voor de voortgang van de aanmelding is het belangrijk dat de verwijsbrief zo volledig mogelijk wordt ingevuld. Ben je aangemeld bij het Zorgdomein, dan mag je ook hier je doorverwijzing plaatsen.
Zeeuwse Gronden biedt GGZ Jeugd en voor volwassen Basis GGZ en gespecialiseerde GGZ. Zie ook onze pagina Hulp bij psychische klachten of kijk bij Jeugd.
Wanneer de aanmelding bij ons is aangekomen, bekijkt een multidisciplinair team of wij je hulpvraag kunnen beantwoorden. De aanmeldprocedure is hetzelfde voor Jeugd, de Basis GGZ en de gespecialiseerde GGZ. Als wij je kunnen helpen, nodigen we je uit voor een intakegesprek. Dit vindt plaats bij een psychiater en/of Gz-psycholoog en sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Het doel van het intakegesprek is te achterhalen wat de hulpvraag is en op welke gebieden er begeleiding nodig is. Na de intake wordt in het zorgtoewijzingsoverleg de juiste behandeling/begeleiding toegekend. Wanneer er geen plaats is om direct met de zorg van start te gaan, word je op de wachtlijst geplaatst.
Jeugd
Zeeuwse Gronden biedt hulp en ondersteuning aan kwetsbare kinderen en jongeren tussen de zes en drieëntwintig jaar oud die thuis, op school of in hun vrije tijd vastlopen. Wanneer een kind of jongere bij ons aangemeld wordt, komt niet alleen het kind of de jongere in zorg, maar worden het gezin en het netwerk ook betrokken in de ondersteuning.
Onze Basis GGZ
Het uitgangspunt bij de behandeling van de Basis GGZ is het aanpakken van mentale klachten door een zo kort maar krachtig mogelijke behandeling toe te passen. Als we zien dat de klachten toenemen, kunnen we de zorg opschalen naar gespecialiseerde GGZ. Hiervoor is doorverwijzing niet noodzakelijk, een melding aan de huisarts volstaat.
Onze Gespecialiseerde GGZ
De gespecialiseerde GGZ behandelt mensen met ernstige, complexe of vaker terugkerende klachten. Zie ook onze pagina Hulp bij psychische klachten.
Als de klachten stabiliseren kan de zorg worden afgeschaald naar Basis GGZ, dit gebeurt altijd in overleg. Wanneer hiervan sprake is, wordt er een terugvalpreventieplan opgesteld. Samen met het signaleringsplan zorgt dit ervoor dat cliënt, naasten en behandelaren weten wat ze kunnen doen als de klachten weer toenemen. Indien de behandeling wordt afgesloten, stuurt de behandelaar een eindverslag naar de verwijzer met daarin het verloop en het resultaat van de behandeling.
Wachttijden
Wanneer je de wachttijd te lang vindt, kun je altijd contact opnemen met ons, of de zorgverzekeraar vragen om wachtlijstbemiddeling. De zorgverzekeraar kan je ondersteunen, zodat je binnen vier weken vanaf het eerste contact met een zorgaanbieder een intakegesprek krijgt, en binnen tien weken vanaf de intake kunt starten met de behandeling. Dit zijn de maximaal aanvaardbare wachttijden die door zorgaanbieders en zorgverzekeraars gezamenlijk zijn overeengekomen (de treeknormen).
De wachttijd voor een woonlocatie in de dorpen is korter dan in de steden. Het is toegestaan om je op meerdere wachtlijsten tegelijkertijd in te schrijven. Zo vergroot je je kansen op een kortere wachttijd.
De actuele wachttijden tot intake en behandeling vind je hier.
(Deze wachttijden worden iedere maand geactualiseerd.)