Ga naar hoofdinhoud

Interview Lien Travers – GZ-psycholoog Kind & Jeugd

Ha Lien, vertel eens, wie ben je en wat doe je zoal bij Zeeuwse Gronden?

“Ik ben Lien en ik werk bij Zeeuwse Gronden als GZ-psycholoog voor Kind & Jeugd. Ik doe hier van alles en ik denk dat dat ook hetgeen is dat maakt dat ik hier graag werk. Je geeft hier niet alleen behandelingen, maar denkt ook een stukje mee in nieuwe behandelvormen of ideeën. Het innovatieve zit er wel in. In de ene casus ben ik betrokken als regiebehandelaar, maar ik heb ook casussen waar ik als uitvoerende betrokken ben. Vanuit de regie kijk ik mee van bovenaf en word dan betrokken bij de intake, evaluatiegesprekken en de afronding. Ik geef soms specialistische groepen, maar geef ook individuele therapieën aan kinderen en jongeren en heb gesprekken met ouders, netwerkoverleggen en contact met scholen. Het is dus behoorlijk wisselend.”

 Je werkt hier al bijna drie jaar he?

“In december drie jaar. Dat is snel gegaan. Toen ik begon startte ik in een team met drie andere collega’s en nu zijn we inmiddels met bijna 20 collega’s. Het is op korte tijd groot geworden.”

Hoe is het om bij zo’n jonge afdeling te werken?

“Ja, ik vind dat fijn, omdat je dan ruimte hebt om nieuwe dingen te ontwikkelen. Je krijgt de flexibiliteit om bijvoorbeeld een groep op te richten als je meerdere kinderen met dezelfde klachten hebt. Als je in een grotere organisatie werkt waar alles al vast staat, dan ga je vaak mee in de flow. Maar het is soms ook zoeken. Sommige dingen zijn nog niet geregeld. Maar we denken in oplossingen en dan komt het ook goed. Je kunt je stempel wel drukken op hoe Kind & Jeugd eruit komt te zien.”

Een jonge afdeling is fijn, omdat je dan ruimte hebt om nieuwe dingen te ontwikkelen. Je krijgt de flexibiliteit om bijvoorbeeld een groep op te richten als je meerdere kinderen met dezelfde klachten hebt.

Wat vind je zelf leuk aan het vak van GZ-psycholoog?

“Het delen van expertise met mensen die ook anderen functies uitoefenen. Ik vind het fijn om zo’n overkoepelende psychologieblik te hebben. Maar ik blijf het ook altijd leuk vinden om met de activiteiten als Sinterklaas mee te doen of als begeleider mee te gaan. Het is dus wel zoeken naar wat kan.”

Maar daar krijg je dan ook de ruimte voor?

“Ja, je krijgt hier sowieso altijd de ruimte voor. Maar ik geef hem mijzelf niet altijd. Ik wil wel dat het werk dat ik hier uitvoer therapeutisch is. Tijdens de activiteiten als een Sinterklaas of een gezamenlijke lunch ben ik geen therapeut, maar ik neem de contactmomenten wel mee in mijn behandelrelatie en behandelplan. Dus ja, je kunt hier wel doen wat je graag doet.”

Hee, hoe zit je gemiddelde werkweek eruit?

“Ik geef op dinsdagochtend een groep gericht op traumaverwerking met equi. Dit is voor volwassenen en doe ik vanuit mijn ervaring met traumabehandeling. Verder heb ik netwerkoverleggen, zeker wel tien behandelmomenten, maar ook groepsbehandelingen met kinderen en gezinssessies. MDO’s hebben we ook elke week en intakes. Dat is denk wel het belangrijkste. Ow, ik help ook nog bij de hardloopgroep. Ik vind het wel fijn dat er een soort modeling plaatsvindt op het gebied van sport. Dat sport erbij hoort. Wij, als begeleiding, doen dat ook en nemen daar de kinderen in mee. Ook als het slecht weer is.”

Hoe zien de gemiddelde behandelmomenten eruit, is dat altijd in gespreksvorm of onderneem je ook andere dingen?

“Het is een beetje moeilijk om op intake te komen op een boerderij, 12 jaar en paardenmeisje te zijn en te zeggen dat we alleen maar achter een bureau gaan zitten en daar praten. Dat is al bijna een recipe for disaster. Je moet naar buiten. Moeten, klinkt alsof ik het niet leuk vind, maar ik denk dat het ook goed is dat we naar buiten gaan en dat we de natuur die rond de boerderij ligt gebruiken om terug in contact te komen. De paarden die hier zijn, die zet je wel in als middel. Je gebruikt ze om in contact te komen met de cliënt en oefeningen te doen rondom zelfbeeld en zelfvertrouwen. Hierdoor kan gesprekstherapie ook vlotter gaan. Soms is het ook niet nodig of soms doe je meer schematherapie of met speelgoed. Het is afhankelijk van de cliënt en eigenlijk altijd op maat. Er worden hier ook cliënten aangemeld die al veel gesprekstherapie hebben gehad en waarbij de vraag eerder is om te leren omgaan met hun problematiek. Dan is ook fijn om al die out of the box mogelijkheden te hebben. Dan hoef je niet hetzelfde uit te proberen wat een ander al gedaan heeft.”

De paarden die hier zijn, die zet je wel in als middel. Je gebruikt ze om in contact te komen met de cliënt en oefeningen te doen rondom zelfbeeld en zelfvertrouwen. Hierdoor kan gesprekstherapie ook vlotter gaan.

We hebben vaak intensieve, langdurige trajecten maar als het lukt om een cliënt af te sluiten, als je voelt dat het weer beter gaat met die cliënt en zijn gezin, dat is heel magisch.

Je noemde net al het innoveren, maar zijn er nog andere dingen die het leuk maken om bij Zeeuwse Gronden te werken?

“Ik vind het zelf ook fijn om buiten te zijn op de momenten dat dat kan. Dan hoef ik niet acht uur achter een bureau te zitten. Dat is niks voor mij. Daarnaast maakt het flexibele het ook leuk. We proberen altijd wel een manier te vinden om dingen wel te laten lukken. Dat zorgt ook voor een positieve mindset bij jezelf. Als je niet de hele tijd in problemen hoeft te denken, word je zelf ook creatiever. Daarnaast ademt de Kraaghoeve ook wel de gedragsstroming van in het hier en nu zijn, mindfulness en het bewustzijn uit. Hier zijn op een mooie plek, mooie meubels, bloemen en vertragen. We hebben vaak intensieve, langdurige trajecten maar als het lukt om een cliënt af te sluiten, als je voelt dat het weer beter gaat met die cliënt en zijn gezin, dat is heel magisch.”

Stel, er komt een nieuwe collega, wat zou je leuk vinden dat hij of zij met zich meebrengt?

“Ik ben altijd wel van de verbinding en het collegiale, dus sowieso iemand die wel warm is en die dat ook in zich heeft. Die samen in het team een deeltje wil zijn van de oplossing. Ik word ook slim van anderen, dus inspiratie van elkaar, vind ik ook altijd leuk.”

 

Back To Top