Interview Wouter Leestemaker – Sociaal psychiatrisch verpleegkundige
Ha Wouter, vertel eens, wie ben je en wat doe je bij Zeeuwse Gronden?
“Ik ben Wouter. Ik ben werkzaam als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV’er) bij Zeeuwse Gronden en ik werk daar in het FACT-team. Inmiddels al bijna 4 jaar. Ik ben begonnen als woonbegeleider op de woonlocatie in Goes. Daar had ik al vroeg aangegeven dat ik ambities had om, indien mogelijk, door te kunnen groeien. Dat kon. Na een half jaar op de woonlocatie kreeg ik een SPV-opleiding aangeboden en een plek in het FACT-team.”
Koos je zelf voor deze opleiding?
“Nee dat eigenlijk niet. Ik moest dan ook wel even nadenken of ik de opleiding ging doen. Door het werken bij Zeeuwse Gronden was ik al wel meer te weten gekomen over de functie SPV. Nadat ik mij extra had verdiept in de functie, dacht ik wel dat het echt bij mij paste en zag ik het zitten.”
En nu, nu je werkzaam bent als SPV’er, hoe vind je het?
“Het leuke aan de functie SPV’er is dat je vanaf het begin af aan betrokken bent. Bij de intake al. Je inventariseert samen met de psychiater wat er aan de hand is en of de hulpvraag van de cliënt binnen de zorg van Zeeuwse Gronden past. Daarna ben je als SPV’er degene die de behandeling van de cliënt opvolgt. Je bent een spin in het web. Zo kun je, als je een behandeling tegenkomt die bij een cliënt zou passen, deze aandragen. Hier ben je bij Zeeuwse Gronden best wel vrij in. Je mag je eigen invulling geven aan je gesprekken en behandelmethodes aandragen waarvan jij acht dat ze helpend zijn voor desbetreffende cliënt.”
Het leuke aan de functie SPV’er is dat je vanaf het begin af aan betrokken bent. Bij de intake al. Je inventariseert samen met de psychiater wat er aan de hand is en of de hulpvraag van de cliënt binnen de zorg van Zeeuwse Gronden past.
Hoe ziet een gemiddelde dag als SPV’er bij Zeeuwse Gronden eruit?
“Behoorlijk divers. Ik heb iedere dag wel een moment dat ik even met collega’s zit om te vergaderen. Dit zijn dan vaak multidisciplinaire overleggen, waarbij we cliënten bespreken die ambulant wonen of wonen op één van onze woonlocaties. Vervolgens heb ik veel huisbezoeken. Dan ga ik na hoe het in de thuissituatie verloopt. Maar ik heb ook afspraken op kantoor. Dit zijn bijvoorbeeld evaluaties van behandelingen die cliënten volgen. Verder heb ik ook, indien mogelijk, contact met familieleden van cliënten. Maar op een gemiddelde dag komen er ook nog wel vragen van collega’s, betrokken organisaties en cliënten tussendoor. Geen één dag is hetzelfde.”
Het begeleiden van de behandeling noemde je net als verantwoordelijkheid van een SPV’er. Zijn er nog andere verantwoordelijkheden waar jij je bezig mee houdt?
“Ik heb een korte lijn met de psychiater. Indien ik denk dat het noodzakelijk is om de psychiater in te lichten of als er vragen zijn, dan regel ik dat. Daarnaast heb ik ook af en toe een wachtdienst. Dan kan ik heel de week gebeld worden door de voorwacht. Dit kan bijvoorbeeld een woonbegeleider zijn die met vragen zit of die hulp nodig heeft. Verder begeleid ik ook verschillende intervisies. Voor het team, maar ook voor de collega’s die werken in de maatschappelijke restaurants.”
Wat maakt het leuk om als SPV’er te werken bij Zeeuwse Gronden?
“Sowieso het team. Ik werk in een leuk team met leuke persoonlijkheden en waar ik mij veilig voel. Er hangt een goede sfeer. Dat vind ik heel belangrijk voor het werk, los van de inhoud. Daarnaast voel ik, als werknemer bij Zeeuwse Gronden, dat ik best veel vrijheid krijg. Ik krijg vertrouwen van de organisatie om dingen aan te pakken, zoals ik dat denk het goed is. Als ik er twijfels over heb, dan deel ik dat natuurlijk. Het leuke is ook dat Zeeuwse Gronden een platte organisatie is. Dat betekent dat er geen management is. Als ik een idee bedenk en ik gooi het in de groep, dan wordt er veelal positief op gereageerd. Er wordt eerder gezegd: ‘kijk maar wat er voor nodig is’ dan dat mensen gelijk met hun hakken in het zand gaan en denken ‘dit liever niet’. Nieuwe ideeën worden ondersteund en je krijgt er ruimte en tijd voor. Zo heb ik bijvoorbeeld een voetbalmiddag met cliënten opgezet.”
Nieuwe ideeën worden ondersteund en je krijgt er ruimte en tijd voor. Zo heb ik bijvoorbeeld een voetbalmiddag met cliënten opgezet.
Ik ben trots als ik mensen de locaties kan laten zien. Of het nou een woonlocatie, kantoor of een dagbestedingslocatie is. Er hangt overal een hele huiselijke sfeer. Dit hoor ik ook vaak terug van cliënten.
Dus los van je functie heb je zelf een activiteit opgezet?
“Ja, dat is los van mijn functie. Elke vrijdagmiddag voetbal ik met een club cliënten in Goes. Dan ben ik natuurlijk wel in dienst van Zeeuwse Gronden, maar ik ben dan ook gewoon iemand die mee voetbalt. Het is een moment van gewoon leuk contact met elkaar op gelijkwaardig niveau. Dat zijn leuke middagen.”
Waar ben je trots op als SPV’er bij Zeeuwse Gronden?
“Ik ben trots als ik mensen de locaties kan laten zien. Of het nou een woonlocatie, kantoor of een dagbestedingslocatie is. Er hangt overal een hele huiselijke sfeer. Dit hoor ik ook vaak terug van cliënten. Ze vinden het huiselijk en warm en daardoor voelen ze zich ook snel op hun gemak. Daarnaast vind ik het persoonlijke en gelijkwaardige contact mooi. Het echt naast iemand staan. Verder maken de diverse activiteiten die georganiseerd worden mij ook trots. We gaan met cliënten op vakanties, maar er wordt ook veel georganiseerd qua sport. Tot slot zijn de korte lijntjes binnen de organisaties fijn. Als iemand bijvoorbeeld vrijwilligerswerk wilt gaan doen, dan hoeft er niet lang overeen te gaan om dat te regelen. Dit maakt mijn werk als SPV’er ook gemakkelijker.”
Oke, dan de laatste vraag: Stel er komt een nieuwe collega werken, wat zou je leuk vinden dat hij of zij met zich meebrengt?
“Aha, eens even denken. Ik denk enthousiasme. Dat iemand enthousiast is over het werk en daar ook enthousiast over kan vertellen. Daarnaast zijn humor en tegen een stootje kunnen, eigenschappen die passen bij dit werk. Maar ook het out of the box denken past wel echt binnen Zeeuwse Gronden.